Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η Σαντορίνη του χθες και του σήμερα .

Στην εκδρομή μας στην Σαντορίνη κάναμε ένα ταξίδι στο τόπο αλλά και στον χρόνο.
Ανακαλύψαμε τα υπόσκαφα κτήρια του νησιού, σκαλισμένα στο μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα. Παλιά ήταν κατοικίες φτωχών ναυτικών. Δύο μικρά συνεχόμενα δωμάτια, δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα. Σήμερα πολλά έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται για κατοικίες, ξενοδοχεία ή καταστήματα.
Επισκεφθήκαμε την υπόσκαφη εκκλησία του Αγίου Ζωσιμά στο χωριό Καρτεράδος και είδαμε να μοιράζουν τοπικά φαγητά στους πιστούς την ημέρα της γιορτής του Αγίου.
 Ξεναγηθήκαμε στο υπόσκαφο οινοποιείο και μουσείο οίνου. Βρίσκεται σε στοές μήκους 300 μέτρων και 8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και διηγείται την ιστορία του Σαντορινιού Αμπελουργού από το 1660 έως το 1970.  Εντυπωσιαστήκαμε στην επίσκεψη μας στον προϊστορικό οικισμό, στο Ακρωτήρι. Τα πέτρινα πολυώροφα κτήρια με τις ωραίες τοιχογραφίες και το σύστημα αποχέτευσης, προστατεύονται από το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και ατσάλι, έχει αισθητήρες για αυτόματο αερισμό και αφήνει να περνά άπλετο φως. Είναι πλήρως ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του το καλοκαίρι,  είναι μικρότερη κατά έξι βαθμούς Κέλσιου από ότι στο εξωτερικό.
Η ομάδα των βιοκλιμάτικων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου